Arrangemang

 i-banan

INLANDSBANEFESTIVALEN


Hotell Dorotea Måndag 22/8 kl. 19.00

Artister: Trio Me´Bumba, Johan Piribauer, StrongHeart, EMP (eldshow)
Hanna, Isabell, Linnea från Dorotea
Fler artister tillkommer.

trio-me-bumba-600-150x150   Strongheart_800jpg-150x150   Johan-Piribauer-Pressbild-1024-150x150   eldvidsjon-150x150

Festivalen som kommer med rälsbussen till er hembygd!

Sedan 2007 har norrlands inland gästats av ett turnésällskap artister som välkomnat bygden till en trevlig och blandad upplevelse med musik, gemenskap och underhållning i fokus. Rutten har gått längs inlandsbanans nuvarande och historiska orter, stora som små. Inlandsbanefestivalen har växt sedan nystarten 2007 och har de senaste åren turnerat längs banan i juni månad.

Festivalen strävar efter att lyfta fram ett glesbygsperspektiv och vikten av nätverk och kommunikationer där Inlandsbanan utgör ett viktigt historiskt exempel som ett nav i mötet mellan människor. Festivalen strävar också efter att levandegöra orter som annars nås av ett begränsat utbud kultursatsningar samtidigt som det möjliggör för artister att kunna nå ut till orter de troligen annars inte skulle kunna besöka.

Ofta deltar också lokala förmågor i programmet, ett perspektiv som är viktigt för Inlandskult som vill levandegöra glesbygden. Alla åldrar och genrer på artisterna brukar förekomma. Likaså arbetar festivalen för att gynna lokalt arrangörsskap och föreningslivet. Under åren har artister som Susanne Alfvengren, Staffan Hellstrand, Glesbygd’n, Dark Side Cowboys, Jan Hammarlund och Dag Swanö framträtt. Festivalen har även gästats av artister från hela världen, exempelvis tyske gitarrvirtuosen Martin C Herberg, norska Villrot, islänningen Skúli Thordarsson, Jensina Olsen från Färörana och ända från Australien: 8-ball Aitken.

Vår vision

  • att lyfta fram ett glesbygsperspektiv och vikten av nätverk och kommunikationer där Inlandsbanan utgör ett viktigt historiskt exempel som ett nav i mötet mellan människor.
  • att levandegöra orter som annars nås av ett begränsat utbud kultursatsningar.
  • att skapa ett ”möte mellan människor”
NO_logo
issa_press_2-1

ARABIC SPRING

MB Dorotea

Onsdag 23/11 kl. 19.00

Entré: 150:- (scenpass 100:-)

Arabic Spring

Svensk-syriska Kristina Issa har lyssnat på livshisorier av människor på flykt och för berättelserna vidare med dramatisk närvaro i sina sånger på arabiska, engelska och svenska. Föreställningen Arabic Springhandlar om krigets fasor men också om hopp, i Mellanöstern.

Välkommen till en kväll om den arabiska våren med fokus på kultur och de kvinnliga kulturutövarna. Om ett område i krig men även om hopp om en bättre framtid.

Kristina Issa
Låtskrivare, harpist, pianist och sångare. Som 18-åring började hon vid individuellt program på Musikhögskolan i Göteborg och går nu masterutbildningen i Världsmusik. Kristina har skrivit musik för en monolog föreställning på Dramaten i Stockholm med harpa, violin och loop-pedal. Hon är också involverad i Popkollo. I höstas spelade hon på invigningen av FN-dagen i Stockholm samt vid en stor demonstration för flyktingmottagande på Götaplatsen i Göteborg.

En salig blandning musiker
Bandet Kristina Issa är en salig blandning av musiker med olika musikaliska bakgrunder, grundades 2013 vid Högskolan för scen och musik i Göteborg. Eftersom Kristina Issas musik bygger mycket på melodier och harmonier, valde hon att arbeta med folkmusiker och improvisationsmusiker.

Afraid of whales
Issa släppte 2014 debutalbumet Afraid of whales. Sedan dess har bandet turnerat i Frankrike och Sverige. Bandet planera nu för sin nästa skiva och har i samband med det gått över till att kalla sig Kristina Issa.

Film i samband med konserten
Den prisbelönta filmen Women on Walls är en dokumentär om kvinnliga gatukonstnärer i Kairo. Om att använda konsten som motstånd och för att ställning. Filmen är gjord av Neta Norrmo och hade premiär på Göteborg Film Festival förra året.

NO_logo

 

 

3840×1665-selma2-731x316

 

SELMA

MB Dorotea

Fredag 2/12 kl. 19.00

Entré: 150:- (scenpass 100:-)

Selma!

Vad formar en människa och hennes val i livet?

Ibland kan man undra varför man ständigt återvänder till Selma Lagerlöf och vill veta så mycket om hennes liv. Varför människan bakom hennes odödliga verk berör oss så starkt.

Selma levde i tid när mycket förändrades i samhället. Från ett totalt mansdominerat samhälle kommer kvinnorna ut i arbetslivet under världskriget och får rösträtt 1921. Selma var en ivrig rösträttskämpe, fredsarbetare och fattigdomsbekämpare. Hon bryter upp från de förväntningar som en kvinna på den här tiden antogs motsvara. Lämnar sitt älskade Mårbacka och skaffar sig ett yrke. Långsamt bryter hon is och en del konventioner och skapar sig en plats där ingen kvinna tidigare fått utrymme. Man skulle kunna säga att Lagerlöf är uppbrottets författare. I sina romaner får vi följa komplexa romanfigurer bryta upp från sammanhang och gemenskap. Privat kämpar hon för att ge kärleken den plats i en människas liv den förtjänar.

Med hjälp av några trådar till barndomen kan vi ana några samband och lägga några av de bitar som bildar ett livspussel. Den är förstås mycket begränsad i sitt utrymme. Fri från tydliga påståenden eller bevismaterial. Den skänker kanske en doft av något obestämt i en kvinnas liv kring förra sekelskiftet i Sverige.

Margareta Niss berättar och gestaltar Selmas liv i regi av Anna Söderling. Senare i höst kan ni se Margareta som den äldre Selma i PO Enquists – Bildmakarna.
Anna Söderling har skrivit manus och regisserar denna föreställning. Anna har djupdykt in i Selmas värld och funnit en komplex kvinna med egenheter som vi inte visste fanns.

Pressklipp
Bakom Selma Lagerlöfs välkända böcker finns också en person. I pjäsen ”Selma!” lyfts hon fram och resultatet blir strålande.
Ska du se en pjäs i år så hoppas jag att du väljer denna. 
– Norran

Manus och regi: Anna Söderling
Medverkande Margareta Niss
Scenografi & Kostym Helena Weegar
Musikarrangemang/kompositör: Cay Nyqvist
Längd: 50 min

VBT2F_rgb