Arrangemang

 RIM

MB DOROTEA

Torsdag 2/3 kl. 19.00

Entré: 150:- (scenpass 100:-)

Nordisk folkkvartett med engagerande och kraftfull närvaro!

Rim är ett samarbete mellan fyra unga musiker från Mitt-Norden. Väl rotade i traditionsmusiken från Jämtland, Västerbotten, Nordland och Trøndelag låter de sig inspireras av folkmusiken från resten av Norden.

Rim presenterar ett drivande och delikat ljudlandskap där de kombinerar dansmusik med improvisation och egna kompositioner. I lekfulla samtal växlar musikerna mellan solistiska inslag och tätt samspel. Deras sceniska uttryck är allsidigt med rörelse, dans och historier.

Rim är en stigande stjärna på folkmusikscenen. Debutskivan RIM producerades av Maria Kalaniemi och släpptes under en turné i Norden och Baltikum under sommaren och hösten 2015. Skivan blev nominerad till Folkelarm-priset i september 2015 på Riksscenen i Oslo och kom på topp-listan i fRoots oktober-nummer.

Rim består av;
Jo Einar Sterten Jansen
(NO) – fiol, hardingfela, oktavfiol, sång
Elin Jonsson (SE) – fiol, viola, sång
Hilde Fjerdingøy (NO) – tvåradigt dragspel, sång
Sunniva Abelli (SE) – nyckelharpa, sång

Sagt om Rim:

Här hör vi musiker som spränger gränser i samspel och arrangemang! De visar bredd i musikaliskt uttryckssätt, är goda kompositörer och fantastifulla arrangörer. Transparanta ljudbilder med rytmisk lätthet och kraft och inte minst groove. De fyra har var för sig en solistisk och personlig spelstil, detta har de tagit med sig in i samspelet.
/ Eli Storbekken

Groove-maskiner! / Olof Misgeld

Ex-cel-lent – playing skill, interplay, sensivity, diversity + pretentiousless, witty, sometimes also soul scraping stories. Ants Johanson 

   

——————————————————————————————————————

 

SKOGENS KONUNG

FÖRSAMLINGSHEMMET DOROTEA

Onsdag 8/3 kl. 19.00

Entré: 150:- (scenpass:100:-)

Skogens Konung

En berättarföreställning om älgar, Julius Ceasar och om när en liten pojke fick sin första yxa.

En historia om skog, insekter, arvstvister, barndom och Julius Caesars åsikter om älgar, framförd av Greger Ottoson.
Det finns många skogsägare i Sverige och skogen i sig innebär en stor inkomstkälla, en del av vår välfärd. Men skogen betyder ju så mycket mer än bara pengar… Den är vila, minnen och dofter. Skogen är ens barndom, den kan omfamna och skrämma. Skogen är mytiska gestalter som mjukt tassar omkring i mossan och troll som vilar i klippskrevorna. Skogen är hej svejs i lingonskogen och hem för allehanda krypare och kravlare och flygfän.

I ”Skogens Konung” får vi följa Robert Marklund och hans något komplicerade relation till sin pappa Verner. Livet för Robert blir inte lättare efter Verners bortgång, då det visar sig att det finns ett halvsyskon vid namn Verna. Nu börjar en tragikomisk strid om Verners tillgångar, då framförallt hans skogsfastighet som värderats till flera miljoner kronor.
Men det är också en berättelse om pojken Greger och hans farfar, om en uppväxt i skogen, i skugglandet mellan hav och fjäll.

Med musik, skådespeleri och berättande ger sig Greger Ottoson i kast med både skrönor och verkliga händelser, väver dem samman och till slut handlar allting om vårt förhållande till skogen – avverka eller skövla? Vårda eller kalhugga? Och vem är egentligen Skogens Konung?——————————————————————————————————————

BLÅSKVINTETT I SNÖSMÄLTNINGEN

MB DOROTEA

Tisdag 21/3 kl. 19.00

Blåskvintett i Snösmältningen. En blåskvintett ur NorrlandsOperans Symfoniorkester turnerar på äldreboenden, skolor och offentliga platser i länet. Programmet spänner från 1600-talet fram till våra dagar. (Mer info kommer).

—————————————————————————————————————–

 


 

MED ÖGON KÄNSLIGA FÖR GRÖNT

MB DOROTEA

Torsdag 27/4 kl. 19.00

Majanen & Levonen sjunger evergreens, pop, musikal och visa. Ett färgsprakande musikaliskt möte mellan NorrlandsOperans skönsjungande Susanna Levonen och en återvändande och lika välklingande popsångare, i form av tenoren Peter Majanen.

Susanna får i detta program chansen att visa upp sin mångsidighet som vokalartist. Givetvis operadoftande evergreens och napolitansk skönsång men även musik av Kurt Weil, tango samt musikalrepertoar. Och med en färsk skiva i ryggen debuterar nu Kalixfödde sångaren Peter Majanen på Västerbottens tiljor. Med en bakgrund i pop/rockrepertoar med amerikanske Gino Vannelli som inspiratör och mentor har han närmat sig ny repertoar. Som nytolkningar av klassiker som Amazing Grace, Ava Maria och Barbro Hörbergs Med ögon känsliga för grönt – något som också fått färga programmets titel. Helt enkelt en helkväll i skönsångens tecken.

Mer om Susanna Levonen
Susanna Levonen, född i Tammerfors, Finland, har en gedigen operautbildning från bland annat Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Sibelius-Akademien i Helsingfors samt vid Musikhögskolan i Göteborg. 1999 debuterade Susanna med Göteborgs Symfoniker i Mahlers Kindertotenlieder under ledning av Manfred Honeck.

Susanna har en stor och varierad konsertrepertoar som innehåller bl.a. sopransolot i Gösta Nystroems Sinfonia del Mare, som hon sjöng vid sin debut med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Stefan Solyom.

År 2001 debuterade Susanna vid NorrlandsOperan i en konsertant version av Verdis Don Carlo och har sedan dess varit anställd vid NorrlandsOperan. Med sin breda repertoar och ett omfång på mer än tre oktaver som grund har Susanna gradvis utforska den dramatiska sopranrepertoaren, medan hon samtidigt har behållit förmågan att excellera i mezzofacket, vilket resulterat i att hon i dag är en av de få sångerskor som utan besvär rör sig mellan mezzo- och sopranroller. Susanna är också en uppskattad interpret av såväl kammarmusik som nyskriven musik.

Mer om Peter Majanen
Devisen att det aldrig är för sent, får här ett ansikte när Peter Majanen turnédebuterar i länet. Född i Kalix och studerade sång vid Skurups folkhögskola och solistlinjen vid Malmö Musikhögskola på slutet av 80-talet. I början av 1990-talet spåddes han en lysande framtid som sångare. Han hade bland annat huvudroller i Lloyd Webber-musikaler och spelade in en skiva med producenten Idolkände Anders Bagge. Men så kom livet emellan. I stället blev han forskare, entreprenör och rådgivare. Men musiken var inte klar med Peter och han inte med den.

Peter åkte till USA för en master class och mötte världsartisten Gino Vannelli som gav honom den unika möjligheten att äntligen spela in ett eget album. Nu är den klappad och klar: Peter Majanens Songs N´Secret Places, producerad av just Gino Vannelli.

Mer om pianisten Anders Persson
Inräknas till skaran Sveriges främsta pianister inom improvisationsmusikens område. Fick sin utbildning på Musikhögskolan i Göteborg och har därefter verkat som pianist och kompositör i egna grupper och inte minst i samarbeten med ledande vokalister som Lina Nyberg, Stina Nordenstam, Viktoria Tolstoy och Mari Bergman. När han inte turnerar undervisar han, bland annat på Det Jyske Musikkonservatorium i Aalborg och på Högskolan för Musik och Scenkonst i Göteborg. Anders har utgivit ett tiotal cd-skivor under eget namn eller med egna grupper. Har också tidigare turnerat i länet, då med den argentinske världsgitarristen Luis Salinas.