Arrangemang

 NÄR PRINSEN KOM TILL BYN – GUNNAR EKLUND

MB DOROTEA

Måndag 18/2 kl.19.00

Entré: 150:- (scenpass 100:-)

När prinsen kom till byn

Gunnar Eklund i en helt ny berättarföreställning – en fri tolkning av Torgny Lindgrens berättelse I Brokiga Blads vatten.

”En dag när moster Lydia stod vid köksbordet – ja det var under kriget och hon hade just kokat tre fläskläggar som hon skulle plocka köttet av – knackade självaste prins Eugen försiktigt tre gånger på dörren innan han steg in. Moster Lydia visste ju inte alls vem det var och ropade:
Plats! Plats! Prins Eugen ställde sig genast i givakt men det var inte åt honom hon skrikit, utan åt den danska doggen Lola som hon fått i stället för betalning av en nasare från Boden som stulit´na i Bygdsiljum…”
Vilken sanning det ligger i det här – att prins Eugen skulle ha kommit på besök hos moster Lydia i Norsjö – är inte så lätt att veta då hennes systerson, och tillika berättelsens författare, heter Torgny Lindgren. Han skrev en gång till Gunnar Eklund att ”man icke ska vara återhållsam då man ljuger.”

Vi på Västerbottensteatern är mycket glada att få Gunnar Eklund tillbaka i huset med en helt ny Torgny-föreställning. Få skådespelare har väl tolkat Torgny Lindgrens texter ochkaraktärer så ofta som han. Allt från Skrävel Jani i Ormens väg på hälleberget till berättelsen om Skräddare Molin som också spelades in för TV. Och nu, tio Torgnyproduktioner senare, presenterar vi stolt När prinsen kom till byn – en fri tolkning av I Brokiga Blads vatten – en färgglad berättelse om livet och kärleken till konsten. Av och med Gunnar Eklund, i regi av Bobo Lundén.

Premiär 31 januari 2019!
Författare: Torgny Lindgren
Manus: Gunnar Eklund
Regi: Bobo Lundén
Scenografi och kostym: Linda Tubler
Medverkande: Gunnar Eklund
Föreställningslängd: ca 1 timme

 


TZEITEL

MB DOROTEA

Måndag 25/2 kl. 19.00

Entré: 150:- (scenpass 100:-)

Sprakande klezmer med blödande hjärta

Trion Tzeitel bjuder på klezmermusik för både skolor och offentlig publik i länet. Det blir bubblande tvåtaktssväng med ös och driv till sorgfulla sånger med blödande hjärta.

Trion Tzeitel föddes år 2007 och ur ett gemensamt intresse för klezmer har musiken utvecklats allt mer och gruppen turnerar nu regelbundet på svenska och nordiska scener. Utgångspunkten är den traditionella klezmermusiken, men utifrån denna skapar Tzeitel en personlig värld med allt från bubblande tvåtaktssväng med ös och driv till sorgfulla sånger med blödande hjärta.

I Västerbotten i feb/mars 2019 turnerar Tzeitel med ett program såväl för skolor som offentlig konsertpublik.


 FJÄLLSÅGENS DROTTNINGAR

MB DOROTEA

Torsdag 28/3 kl. 19.00

Entré: 150:-  (scenpass 100:-)

Teater

”Fjällsågens drottningar är ett stycke värdefull historia som levandegörs där den hänt … Det är en uppsättning som spelar med fina gester … Ramhandlingen har ett på en gång komiskt och dramatiskt anslag samt en träffsäker lek med schabloner … som helhet tycker jag mycket om uppsättningen” Malin Palmqvist, LT

Möt:
Marta och Karolina som arbetar som pionjärer i Jämtlandsfjällen under Svenska Turistföreningens tidiga historia. Det är ett hårt arbete som bara kvinnor klarar av.
Båda är starka, slagkraftiga och kända över hela landet och utomlands för sitt starka entreprenörskap. Året är 1913, sex år innan kvinnlig rösträtt i Sverige.

Möt också:
Margareta och Emma. Margareta som vägrar flytta från fjällgården trots att hon blivit gammal och gården fallfärdig och Emma ”Stockholmstjejen” som kommer dit för att lägga beslag på gården för kommersiellt syfte.
Pjäsen ”Fjällsågens Drottningar” är baserad på den sanna historien om två systrar som levde och arbetade i Jämtlandsfjällen i början av 1900-talet.

Föreställningen är en varm humoristisk berättelse om dessa människors liv. Alla roller spelas av endast två skådespelare. Pjäsen innehåller även musikaliska inslag.

Medverkande

Helena Gezelius, Harleen Kalkat

______________________________________________________________________

LILL LINDFORS, MATS BERGSTRÖM och SVANTE HENRYSSON

MB DOROTEA

Tisdag 14/5 kl. 19.00

Entré: 200:- (scenpass 100:-)

Lill Lindfors har tillsammans med Mats Bergström gitarr och Svante Henrysson cello genomfört ett flertal konserter och turnéer där hon lyft fram poeter i ord och ton.

Nu får vi dom till Västerbotten och här kommer dom framför allt att dedicera programmet till Jacques Werup som Lill samarbetade med och bl a släppte albumet ”Gör mig lite levande”.